•   
  • Pokud se rozhodnete věnovat Dárkový poukaz v hodnotě 500, 600, 900 nebo1000 Kč

jako úhradu našich akcí, platbu převeďte, prosím, po objednávce poukazu

na účet 1052995083/0800.

Když se ptali Dalajlámy, co ho na lidstvu nejvíc překvapuje, odpověděl: "Lidé."
Protože obětují zdraví, aby vydělali peníze, potom obětují peníze, aby znovu získali zdraví a pak se tak znepokojují budoucností, že si neužívají přítomnost a tak nežijí ani v přítomnosti ani v budoucnosti. A žijí tak, jakoby nikdy neměli zemřít a potom zemřou bez toho, aby předtím žili. 

 

Naděje není jen to přesvědčení, že něco dobře dopadne, ale hlavně jistota, že má něco smysl, bez ohledu na to, jak to dopadne.

                                                                 Václav Havel

Nejoblíbenější recepty

VÁNOČNÍ TVAROHOVÁ ŠTOLA

37 dkg hladké mouky (=1/2 litru + 3 vrchovaté lžíce) možno namíchat s celozrnnou v poměru 2:1

1,5 prášku do pečiva

1 tučný tvaroh

15 dkg rozpuštěného másla

12 dkg cukru krupice (= 7 vrchovatých lžic)

2 celá vejce

špetka soli

Vše smíchat v hustší těsto, z něj mokrýma rukama utvořit na plechu tvar houskového knedlíku. Péci na 160°C cca 35 minut, poté potřít silně rozpuštěným máslem a silně posypat moučkovým cukrem. Veškerou mouku prosívám i s práškem do pečiva - velký rozdíl !!!

 

KOLATHOVA SNÍDANĚ

Kolathova snídaně_1.pdf (868,2 kB)

DÝŇOVÉ SABDŽÍ

Dýně – nahrazuji cuketou a už jsem to zkoušela i s okurkou. Dýní obřích mívám tak 7-8, to jsou mé živé konzervy. Když mi zbývá nakrojená, spotřebuji jí nejdéle do 3 dnů, když ne, zamrazuji. Po sezóně mám plný mrazák ne vepřového, ale krájené dýně.

kořenová zelenina

zelené – v sezóně používám hodně libečku, celeru, petržel je pro vaření ve velkém málo výrazná

řapíkatý celer když je možno

rajčata ?

papriky ?

vařené fazole ?

zelené fazolové lusky ?

kedluben ?

brambory - když používám římský kmín (indický způsob), pak do zeleninové směsi používám i brambory na kostičky – stačí málo, ale chuťově zajímavá kombinace

Indie:

na olej:  římský kmín a hořčičné semínko, když začnou skákat z hrnce, přidáme krájenou zeleninu, pak hned koření, např. orientální směs, míchat, postupně přidat sojovou omáčku, česnek?

Čína:

na olej cibulka a plátky česneku – zesklovatět, přidat zeleninu jako výše a nakonec vyladit 4 chutě: slaná – sojová omáčka nebo muso, sladká– med, kyselá – Ume ocet a česneková.

 

Ume ocet, Muso a sojovou omáčku kupuji ve speciálních obchodech zdravé výživy.

Před podáním možno použít Muso, ale už se nesmí vařit.

 

 

VEGETARIÁNSKÝ BORŠČ

Nakrájenou cibuli nechat zesklovatět na oleji

velmi málo zaprášit moukou (není nutno, zahustí se zeleninou)

přidat na kostičky brambory a orestovat

zalít vodou, osolit a přidávat:

divoké koření (nejlépe mletou směs)

bobkový list

kořenovou zeleninu

rajčata nebo lžíci protlaku, ne kečup (nepřehnat, aby nepřebíjel červenou řepu

papriky

nakrájené zelí  (já dávám čínské z časových důvodů a také je jemnější, ale nejprve od spodu hlavy bílé silné části na nudličky, vršek hlavy – jemné listy nakrájené dávám až úplně naposledy)

červená řepa buď syrová oloupaná nastrouhaná nahrubo a v tom případě je možná potřeba nakonec přikyselit – umeocet, možná přisladit. Jednodušší je řepa nakládaná (nejlépe kostičky) dodá bezvadnou chuť. Dávám jí dost!

zelené – v sezóně používám hodně libečku, celeru, petržel je pro vaření ve velkém málo výrazná

dochutit podle chuti, přidávám i chilli

 

Přeji KRÁSNÝ DEN a samozřejmě i DOBROU CHUŤ!